La cassola de tros és un plat que es pot cuinar d’infinites maneres. En aquest espai us en deixem una de les receptes, la tradicional de Linyola. 

 

Ingredients que necessitem:

1 kg. de caragols ben nets. Millor si són dels plans, els bovers també es poden posar, però no són tan gustosos. 

1 llonganissa no massa llarga.

3 costelles de porc fetes a trossos.

3 llenques de cansalada.

2 cebes.

125 gr. de tomata triturada natural.

1/2 kg. d’espinacs nets i funyits o escaldats.

1 bitxo.

2  grans d’all.

1 got i mig de brandi.

1 got i mig de vi ranci.

Oli d’oliva.

Sal.

Pebre negre.  

Si addicionalment volem fer una picada, també necessitarem els següents ingredients:

1 llesca de pa fregit.

1 sarpat d’ametlles.

2 nous.

2 grans d’all.

El fetge del conill.  

I ara sí, passem a la recepta:

     

Primerament, posarem una cassola gran amb oli al foc i, un cop calent, hi tirarem la cansalada. Quan aquesta estigui una mica rossa hi afegirem la costella salpebrada i la llonganissa feta a trossos petits. Quan estiguin daurats hi afegirem el conill salpebrat i el deixarem coure una mica.

A continuació, afegirem les cebes tallades ben petites, els alls tallats fins i el bitxo. Un cop la ceba estigui cuita i la carn ben rossa hi tirarem la tomata triturada i la deixarem fregir. Després, tirarem el brandi i el vi ranci i ho deixarem tot fent “xup xup” durant una bona estona. 

Després arribarà el torn dels caragols, que deixarem coure dins la salsa. Si hem decidit fer la picada, a mitja cocció afegirem la barreja feta al morter amb l’all, les ametlles, les nous, el fetge cuit i el pa fregit. Omplirem d’aigua la meitat del morter, barrejarem bé la picada i l’afegirem a la cassola. Passats uns quinze minuts tirarem els espinacs. Quan aquests s’hagin impregnat bé de tots els aromes de la cassola ja podrem apagar el foc.  

Alguns consells:

Si els caragols són bovers podem afegir-los a la cassola, ben nets i vius; però si són plans és millor posar-los en una olla amb aigua freda i sal. Quan l'aigua comenci a bullir, haurem d’apagar el foc i treure els caragols, que ja tindran el cap fora. Només cal escaldar-los!

Si veiem que la cassola ens ha quedat una mica seca podem afegir una mica de brou que haurem fet amb el cap del conill i un lligam de verdures. 

La cassola és més bona quan es menja al cap d’unes hores d’haver-se cuinat, fins i tot l’endemà. Això sí, la feu el dia abans i no la deixeu a la nevera, procureu que la tapa de la cassola deixi un espai per respirar, ja que hi ha el perill que si la tapeu del tot es fermenti.