AMPA de la Llar d’infants El Sitjaret de Linyola

L’AMPA de la Llar d’infants d’El Sitjaret de Linyola està formada pels pares i mares de la canalla del poble que busquen millorar l’experiència educativa dels més petits.

Des de l’Associació s’intenta donar suport als pares, mares, educadors i infants en tot allò que contribueixi a la millora de la qualitat de l’ensenyament dels nens i de les nenes.

A més a més, es promou la participació de les famílies a la comunitat educativa i es reben les reflexions, comentaris i aportacions dels pares i mares sobre el funcionament quotidià de la llar i temes educatius d’abast més general.

També, es fa la funció d’establir ponts amb les educadores i l’Ajuntament per tractar temes que afecten a tot el col·lectiu de famílies. 

Finalment, també s’administren i es gestionen els recursos que aporten els associats: compra i gestió de les bates, organització d’activitats per la recaptació de diners (loteria de Nadal, per exemple), organització del festival de final de curs, compra de nous recursos per la llar, etc. 


 

GRÀTALI, Associació de Grallers, Tabalers i Geganters de Linyola

Gràtali és una de les associacions linyolenques més joves del poble. Es va legalitzar l’any 2016 i agrupa una cinquantena de grallers, tabalers i geganters.

La raó de ser d’aquesta entitat, tal com expliquen els seus membres, és promoure les arrels i la cultura a través del ritme, la música i l’espectacle. 

Se’ls pot veure en directe a diverses festivitats del poble. Entre les quals destaquen les Festes Majors de maig i d’agost i durant la cavalcada dels Reis d’Orient.

Així mateix, també fan col·laboracions especials amb l’Escola Municipal de Música de Linyola i amb altres grups de grallers de municipis veïns. 

Altres dels esdeveniments importants on han participat són la Trobada Gegantera del Pla d’Urgell l’any 2017, organitzada per la mateixa entitat; el bateig dels gegants centenaris el 2018 i l’actuació al “Posa’t la Gorra” a Balaguer.

https://www.facebook.com/grallerstabalersgeganterslinyola/

 

 

CORAL FLOR DE LLÍ

La Coral Flor de Lli, que compta amb més de 50 anys de vida, va ser fundada per Manel Balsells, qui també n’és el director. Actualment està fusionada amb la coral Bellcant de Bellcaire i compta amb un total de 45 integrants.  

Entre els distintius que fan de la coral de Linyola una entitat d’orgull per tots els linyolencs cal destacar que aquesta forma part dels Cors de Claver i que va ser l’única coral de les comarques de Ponent que va participar en l’arribada de la Torxa Olímpica a Empúries.

Per commemorar el mig segle, i recordar aquestes fites i d’altres, la coral compta amb un llibre que plasma la història de l’entitat.

 

 

AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA MASCANÇÀ

Des de 1996 l’Agrupament Escolta i Guia Mascançà es dedica a acomplir activitats dirigides a tots els nens i nenes del poble.

Es tracta d’una entitat que treballa en una educació no formal i que, per tant, promou valors com el treball en equip i la perseverança. Sempre, això sí, a partir del lleure i altres activitats de caràcter pedagògic. 

En l’actualitat, l’Agrupament està format per 9 caps i més de 30 infants i joves d’entre 8 i 17 anys que, alhora, se subdivideixen en grups: Castors i Llúdrigues; Llops i Daines; Ràngers i Noies Guia; Pioners i Caravel·les i els TRUC. 

L’espai on es reuneixen, el Cau, està situat als baixos de l’edifici Pau Casals. Allí, organitzen tots els jocs, activitats i excursions. Les més esperades per tots, potser, són els campaments adaptats que tenen lloc a l’estiu, siguin acampades o rutes.

A més a més, l’agrupament també participa activament amb altres associacions. Per exemple, organitza, juntament amb l’equip de mares i pares, el Parc de Nadal.

  

 

CELI, Club Excursionista de Linyola

El Club Excursionista de Linyola, que compta amb gairebé 150 socis, va ser fundat l’any 2008 amb la motivació d’incentivar l’esport i la vida saludable als veïns i veïnes del poble.

Entre altres, es dedica principalment a les activitats de muntanya i esportives, aptes per a totes les edats. 

Des de l’entitat, a més, s’organitzen diverses curses que han guanyat un paper important en el món de l’esport al poble. La “Cursa del Caragol” i la “Marxa Mascançà” en són les més representatives, tot i que també es realitzen sortides periòdiques amb BTT, caminades o muntanyisme.

https://www.facebook.com/ClubExctaLinyola/

 

 

CLUB FUTBOL LINYOLA

Fundat l'any 1920, el Club Futbol Linyola és una de les entitats més històriques del poble. En l’actualitat compta amb un equip de base a totes les categories i, l’equip amateur, concretament, està militant a la Segona Divisió Catalana. 

Destaquen, entre els seus partits més importants, la disputa l’any 1950 contra el Barcelona Amateur. També, en l’acte d’homenatge a Josep Maria Fusté l’any 1964, el Linyola es va enfrontar al C.F. Barcelona. No menys importants són els partits que es disputen entre els veïns comarcals, sempre de màxima rivalitat. 

Altres esdeveniments a mencionar són l’ascens a Primera Regional, l’actual Segona Divisió Catalana la temporada 2007-2008, i els diversos primers llocs que ha aconseguit el futbol base en els darrers anys. Entre els reconeixements obtinguts cal subratllar el Premi Sancho, rebut pel jugador del club Manuel Calasanz Diego “Cala” l’any 1976.

Com a curiositat, en l’actualitat el club disputa els seus partits en el cinquè camp de futbol que Linyola ha tingut al llarg de la seva història. El juny de 2017, amb motiu de la inauguració del nou terreny de joc amb gespa artificial, es va retre homenatge al jugador local i internacional Josep Maria Fusté.

https://www.facebook.com/cflinyola/ 

 

CFS, Club Futbol Sala de Linyola

El Club Futbol Sala Linyola va engegar l’any 2010 i, amb poc més de deu anys ha esdevingut una de les associacions més importants i nombroses del poble. Concretament, entre la secció de futbol sala de l’Escola Esportiva i els equips propis del CFS Linyola hi ha formalitzats un total de 13 equips: sis equips femenins, un infantil, dos cadets, dos juvenils, el filial i el primer equip. 

Actualment, el primer equip milita a Tercera Divisió Nacional i, entre els seus anys de vida han tingut l’oportunitat de jugar contra equips d’alt nivell -Dénia, Sabadell, Hospitalet, Mataró, Marfil Santa Coloma o el filial del Barça, entre altres-.

Amb pocs anys d’història, el CFS Linyola ha aconseguit un total de cinc ascensos, passant des de la categoria Segona Territorial fins a la Segona Divisió B, fita històrica pel club i pel poble.

El partit més important que l’equip ha guanyat va ser l’últim enfrontament de lliga a casa davant el CFS Reus, que va permetre consolidar l’equip del nostre poble com un més en la categoria de bronze del futbol sala Nacional. 

Cal destacar, també, la importància dels equips femenins. Aquests han anat augmentant any rere any i, és una de les apostes del club, que vol ser referent a Catalunya en futbol sala femení i està preparant projectes i col·laboracions en aquest sentit. 

En paraules del Xavier Alís, president del CFS Linyola, “deixant de banda els campionats que s’han pogut guanyar el millor premi és el respecte i la valoració” que el club s’ha guanyat a tot Catalunya. Així mateix, destaca que gràcies a l’ascens a Segona B l’Ajuntament de Linyola va col·laborar en la implementació d’una pista amb parquet en pro de potenciar aquest esport.

https://www.instagram.com/cfslinyola/

 

TECLAM'S

L’Associació Club d’Amics Telstar-Escorpions (TECLAM’S) es va crear per contribuir de manera benèfica amb organitzacions sense ànims de lucre mitjançant l’organització d’esdeveniments musicals amb valors. 

Així doncs, els assistents als concerts de TECLAM’S poden col·laborar en la donació desinteressada de material bàsic, com aliments roba o medicaments, que van destinats a entitats com Càritas, la Creu Roja o el Banc d’Aliments. Així doncs, l’entrada del concert no acostuma a tenir mai cap cost monetari sinó que, a canvi de les donacions dels col·laboradors, es dona un val d’accés al concert. 

La formació és composta per 25 persones (4 músics instrumentistes i 21 cantants), i els seus concerts duren aproximadament 1 hora i 15 minuts. El repertori inclou peces de diferents gèneres musicals i de tots els temps. Les versions de The Beatles, Leonard Cohen o U2 aconsegueixen fer moure a tots els assistents.

 

 

CÀRITAS LINYOLA

Ben coneguda per tots i totes, Càritas és una organització sense ànim de lucre que promou la beneficència humanitària i lluita contra la pobresa, l’exclusió social i la intolerància. Amb presència arreu del món, també compta amb una oficina a la nostra vila des de l’any 2010. Inicialment, i gràcies a l’ajuda solidària d’empreses de Lleida i d’aportacions de famílies de Linyola, es va construir el primer rober. Després, el rebost i, finalment el contenidor de recollida de roba i d’estris de la llar. 

Així doncs, des de Càritas Linyola s’ofereixen aliments, roba, serveis sanitaris i fàrmacs i reforç escolar. A més a més, cada estiu també s’organitza una exposició d’objectes singulars al mateix local i, de forma periòdica, trobades amb Càritas Diocesana i amb altres Càritas parroquials veïnes. 

Cal destacar, també, la labor del conjunt musical linyolenc TECLAM’S, que organitza concerts benèfics; el servei gratuït de dentista a Mollerussa i el del consultori mèdic de La Fuliola.

Totes les persones interessades poden atansar-s’hi i oferir roba, aliments o altres productes de necessitat. Per més informació, podeu adreçar-vos a la Plaça Àngel Guimerà, 2 o trucar al 973575093.

 

ADOLI, Associació de Dones de Linyola

L’Associació de Dones de Linyola (ADOLI) va ser creada l’any 1996 amb un objectiu clar: donar veu a la dona. La resposta de les dones linyolenques a aquesta nova associació del poble va ser unànime i, actualment, 25 anys després de la seva creació, l’ADOLI compta ja amb 481 sòcies. Avui en dia, doncs, és una de les entitats més nombroses i importants del nostre poble. 

Aquesta entitat, a part d’organitzar nombroses activitats per les persones que en són sòcies -caminades, conferències, gimnàstica, ioga, treballs manuals i pintura, balls de saló, tallers de lectura…- sempre ha col·laborat i ha estat disposada també a donar un cop de mà en qualsevol acte que es desenvolupa al municipi. 

De fet, l’associació ha col·laborat estretament amb activitats emmarcades en La Marató de TV3, Santa Àgueda, el Dia Mundial del Càncer Infantil, Sant Antoni i les catifes de Corpus. Sempre que, tant el consistori com qualsevol altra entitat necessitin els seus serveis, des de l’Associació estan disposades a donar un cop de mà.

https://www.facebook.com/AdolideLinyola/ 

 

ASSOCIACIÓ CULTURAL ALORENIL

L’Associació Cultural Alorenil és l’encarregada d’editar, des de fa ni més ni menys que 42 anys, l’emblemàtica revista del poble, el Barret Picat. Aquesta publicació, de caràcter bimensual, serveis d’eina de cohesió social en informar sobre les entitats del poble. Però no només això, també fa una feina cultural, ja que apropa la història de la vila als seus lectors i, a més a més, publica treballs de creació literària.

A part d’aquesta funció, l’Associació també organitza des de fa deu anys l’activitat “Coneixes el teu poble” que es consolida com una molt bona opció per descobrir alguns dels indrets més interessants de Linyola. Als inicis, a més, destacaven les exposicions d’artistes locals i, també cal remarcar, les Jornades Barret Picat, celebrades als 30 i 40 anys de vida de la revista.

https://www.facebook.com/barretpicat/

 

AGRUPACIÓ DE JOVENT DE LINYOLA

L’Agrupació de Jovent de Linyola, com bé indica el seu nom, aglomera tots i totes les joves del poble que tenen una motivació comuna de treballar per aconseguir una vila millor. Aquesta entitat col·labora, sobretot, en l’organització de festes populars i altres esdeveniments durant tot l’any.

Així, la seva motivació principal és donar la creació d’esdeveniments pels joves, animar-los a participar i a passar-s’ho bé. Però, tot i això, també fan activitats dirigides a tota mena de públic com per exemple, el ja més que tradicional Bingo de Sant Antoni. 

Entre els actes més importants que han organitzat destaca el Mascançà Sona Fort, un concert per tot el poble i que l’any 2018 es va reinventar en l’Oktoberfest, una festa celebrada el mes d’octubre que compta amb diversos atractius: la cervesada de la tarda, els food trucks per sopar i els concerts nocturns al poliesportiu.

El major gruix de feina, però, el fan durant la Festa Major d’agost. Des de fa més de cinc anys que s’organitza la famosa Olimpíada Rural i, a més a més, l’Agrupació s’encarrega del servei de barra a les festes i balls que es duen a terme. Així mateix, des del 2017 també organitzen anualment un corretapes que recorre els diferents bars del poble.

https://www.facebook.com/agrupaciojoventlinyola/ 

 

 

ASSOCIACIÓ DE DONANTS DE SANG DEL PLA D'URGELL

L'Any 2007 es va crear l’Associació de Donants de Sang del Pla d’Urgell, amb seu a Mollerussa. L’activitat principal de l’entitat és organitzar i impulsar accions en favor de la donació de sang i que, a  més a més, coordinin i afavoreixin una bona connexió entre els donants i el Banc de Sang de Catalunya. 

Addicionalment, des de l’Associació es fan xerrades i tallers a l’escola El Sitjar per explicar la importància de donar sang, i també es participa en la Fira de la Camamilla i en la Marató de TV3 celebrada a Linyola. 

La motivació d’aquesta entitat, doncs, és la de cobrir les mil donacions de sang que es necessiten diàriament a Catalunya. S’anima, així, tots els vilatans a donar sang, ja que amb un acte molt petit es poden salvar moltes vides. 

 

 

PENYA BARÇA DE LINYOLA

La Penya Barça de Linyola es va fundar l’any 1988 i compta, en l’actualitat, amb 200 socis. El local social, situat al Carrer Pons i Arola, 35, és un espai de trobada per visualitzar partits del Barça i per reunir-se i acomplir activitats socials. La motivació d’aquesta associació és fomentar els valors i l’esperit del F.C. Barcelona i, també, fer un servei social d’àmbit local.

A més a més, la Penya col·labora en els esdeveniments locals més importants que tenen lloc durant l’any i també celebra activitats pròpies que ja s’han convertit en un clàssic com “la xullada” i la calçotada.

Addicionalment, el primer partit de Champions de la temporada s’ofereix als socis pa amb tomata i, també, conjuntament amb el Club Futbol Linyola es participa al torneig de la Federació de Penyes del Barça.

 

 

AMICS DELS TRACTORS ANTICS DE PONENT

L’Associació Amics dels Tractors Antics de Ponent va néixer gràcies a un petit nombre d’amics i coneguts amb un fi comú: preservar i restaurar els tractors i la maquinària antiga que van ajudar les famílies dels membres a prosperar, així com mostrar l’evolució que ha tingut la pagesia fins al dia d’avui i recordar d’on venim. 

En l’actualitat, l’associació està formada per 135 socis i sòcies de totes les edats, fet que la consolida com una de les més grans de tot Catalunya en el seu àmbit. Principalment, els seus membres són de les terres de Ponent, però no obstant això, també compta amb socis d’arreu del territori català.

Les activitats que es duen a terme des d’aquesta entitat són múltiples i variades: trobades de tractors antics, demostracions de treballs amb tractors antics, gimcanes amb els vehicles, assessorament als socis en reparacions i peces de recanvis, entre moltes altres.

www.facebook.com/tractorsanticsdeponent

 

 

CLUB PISTONADA 13

El Club Pistonada 13 es va fundar l’any 2013 amb la motivació d’organitzar esdeveniments relacionats amb el món del motor. Així, des de llavors s’organitzen nombroses activitats com matinals, trobades de motoristes o de motos clàssiques. Sempre, això sí, amb una missió solidària. D’aquesta manera, es col·labora amb altres entitats sense ànim de lucre del poble o de fora per tal de recol·lectar diners per causes justes i solidàries. A més a més, també es fan sortides turístiques per a tots els interessats i interessades. 

Contacte

  • pistons13linyola@gmail.com
  • Facebook: Club Pistonada 13