Ajuntament de Linyola Administracions públiques Linyola Lleida
Ajuntament de Linyola Administracions públiques Linyola Lleida
Ajuntament de Linyola Administracions públiques Linyola Lleida

L’enginyeria de control i tu: més del que et penses

El passat 17 de gener, vam tenir el plaer de comptar amb la presència d’en Ramon Vilanova

01/02/2018

El passat 17 de gener, vam tenir el plaer de comptar amb la presència d’en Ramon Vilanova, Doctor i professor titular del Departament de Telecomunicacions i Enginyeria de Sistemes , Àrea d’enginyeria de sistemes i Automàtica de la UAB.

Ens va explicar que l’enginyeria de control ben bé, ja sabem el què és: als cotxes, a les plantes solars, a les indústries, als ordinadors, als mòbils…

El què no sabem és el que s’anomena la tecnología amagada, és a dir, quan el control no hi és, llavors sí ens en donem compte: errades petites poden desencadenar en fallades molt grans.

El control té el “do de la ubiqüitat”, és a tot arreu: quan no tenim llum o no tenim internet, se’ns acaba el món. Hi ha una dita que diu que el control automàtic és a l’electrònica lo que la inteligència al cervell.

També ens va parlar d’en N.Wiener, el pare de la cibernética, i això que estem als anys 40!! Dissenys de controladors amb equacions matemàtiques per aconseguir uns algoritmes de control amb uns paràmetres determinats: PID: P són les integrals (passat), I són les derivades (present) i D són les multiplicacions (el futur).

Ens va comentar que avui en dia ja estem a la indústria 4.0, un sistema de tot conectat amb tot.

Després ens va impresionar amb el control aplicat a la informació d’avui en dia. Ens va dir, que avui per avui, la informació és la nova moneda de canvi, i a més a més, nosaltres mateixos la generem gratuitament.

Hi ha grans controladors de la informació, que la van acumulant, el Big Data, amb la qual cosa, poden fer perfils nostres amb tota la informació que nosaltres mateixos els  anem proporcionant.

Vam quedar tots una mica “esparverats” pensant que tenim un “gran hermano” que ens està controlant la nostra vida, i lo més fort, és que és veritat….