L'entorn
Linyola es troba emplaçada sobre una elevació des d’on domina part de la plana d’Urgell. El paisatge agrícola actual va experimentar un canvi radical quan a mitjans del segle XIX es va construir el canal d’Urgell –un conjunt de canals i sèquies- i es va passar dels conreus de secà –blat, oliveres, ametllers...- als conreus de regadiu. Avui s’hi produeix principalment blat de moro, alfals, ceba, blat i ordi, a més d’algunes plantacions de fruiters.
Rutes, marxes i curses
Ruta de la Font Vella
Rutes saludables
Ruta del Barret Picat
Camí de Sant Jaume
Marxa Mascança
Catigat
No te'ls perdis
Estany d'Ivars i centre d'interpretació Cal Sinén
Amb 126 hectàrees de làmina d’aigua i 6 km de perímetre, aquest estany recuperat que s’alimenta de l’aigua del canal d’Urgell és una de les zones humides més importants de la Catalunya interior. Destaca la gran riquesa ornitològica de l’estany, amb més de 200 espècies de tot tipus: sedentàries, estivals, hivernants o de pas. A l’hivern s’hi donen concentracions de centenars d’ànecs, fotges, gavines, fredelugues, etc.
L’estany disposa de dos punts d’informació i d’itineraris naturals equipats amb miradors, aguaits i plafons d’interpretació ambiental. Més informació: https://estanyivarsvilasana.cat/
Castell del Remei
Castell del Remei és el primer celler català construït segons el model tipus bordelès de château envoltat de vinyes. Inicià l’activitat vinícola l’any 1780 a Penelles, amb el propòsit d’elaborar únicament vins de criança. El castell és una construcció de finals del segle XIX sobre una antiga edificació, disposa d’un santuari d’estil classicista italianitzant. També hi ha restes d’una colònia agrícola amb un molí, una antiga destil·leria i tallers de boteria i ferreria. Visites guiades al celler. Més informació: